no-script
logo
Meny
Bestill
Kart
Chat

Behandlinger

Undersøkelse

En tannlegeundersøkelse er en viktig del av å opprettholde god munnhelse og forebygge tannproblemer. Når du besøker tannlegen eller tannpleieren for en undersøkelse, blir tennene og munnhulen din grundig vurdert for å identifisere eventuelle problemer eller potensielle risikoer. Vanligvis begynner tannlegeundersøkelsen med en samtale mellom pasienten og tannlegen/tannpleieren. Tannlegen vil spørre om tidligere tannbehandling, eventuelle symptomer eller bekymringer, samt generell helseinformasjon som kan påvirke tannhelsen. Dette gir tannlegen et helhetsbilde av pasientens munnhelse og mulige risikofaktorer. For at en undersøkelse skal være nøyaktig og komplett bør man ta røntgenbilder. Dette for å avdekke hull eller sykdommer i kjevebeinet som ikke er synlig i munnen. Hvor ofte du bør ta røntgenbilde og hvilke typer røntgenbilder som tas kommer an på behandlingsbehov, kariesaktivitet og tidligere behandlinger. Tannlegen eller tannpleieren renser også tennene under undersøkelsen dersom det er behov for det.

Akutt undersøkelse

Hovedmålet med akutt tannbehandling er å behandle og lindre akutte tannproblemer og smerter. Vanlige årsaker til at man tar kontakt med akutt telefonen er: - Tannskader: Dette kan omfatte avslåtte eller brukne tenner som følge av en ulykke, idrettsrelaterte skader eller andre traumer mot tannen. I slike tilfeller er det viktig å oppsøke akutt tannbehandling umiddelbart for å vurdere skadens omfang og iverksette nødvendige tiltak for å bevare tannen. Det er også viktig å få dokumentere skaden ved eventuelle forsikrings saker. - Alvorlig tannverk er en annen vanlig årsak til behov for akutt tannbehandling. Intens tannverk kan skyldes dype hull, tannkjøttbetennelse, tannabscesser eller andre tanninfeksjoner. Smerten kan være skarp, pulserende eller vedvarende og kan forårsake betydelig ubehag og nedsatt livskvalitet. Ved akutt tannverk er det viktig å oppsøke tannlegen så snart som mulig for å få riktig diagnose og behandling. - Andre årsaker til akutt tannbehandling er mistet fylling, krone som har falt ut og knekt protese. -Det er alltid bedre å ringe en gang for mye en gang for lite. Dersom du er i tvil, bare ring!

Røntgen

Røntgenbilder brukes til å diagnosere sykdom i tenner eller bein. Ved en tannklinikk bruker vi forskjellige typer røntgen til forskjellige formål. ● Bitewing røntgenbilder: Disse bildene viser tennene i overkjeven og underkjeven samtidig. De brukes til å oppdage karies mellom tennene, evaluere tannfyllinger og vurdere festet til tennene. ● Apikal røntgenbilder: Disse bildene fokuserer på en eller to tenner og området rundt de. De gir detaljert informasjon om tannroten, tannkjøttet og det omkringliggende vevet. Apikale røntgenbilder brukes til å diagnostisere rotinfeksjoner, abscesser og andre problemer i og rundt tannen. ● OPG: Dette er et bredt oversiktsbilde av hele munnhulen. Det viser tennene, kjevebenet, kjeveleddene og eventuelle tidligere behandling. Panoramarøntgen brukes til å vurdere tannutvikling, plassering av visdomstenner, tannkjøttsykdommer og mulige kjeveproblemer.

Fylling

En fylling brukes når en tann har blitt skadet på grunn av karies (tannråte), tannskade eller slitasje. Prosessen med å plassere en fylling innebærer først å fjerne det skadede eller råtne vevet fra tannen, for så å tette hullet med et fyllingsmateriale.

Rotfylling

Rotfyllinger er en tannbehandling som brukes når tannen er alvorlig skadet eller infisert. Prosedyren innebærer å fjerne den infiserte eller døde pulpa, som er det myke vevet som ligger inne i tannen, og deretter fylle hulrommet med et tetningsmateriale for å forhindre ytterligere infeksjon. Rotfyllinger bidrar til å redde en tann fra å måtte fjernes og lindre smerte og ubehag for pasienten.

Krone

En krone kan enten være laget av et metall, porselen eller begge deler. Kronen er laget av en tanntekniker og passer fargen og fasongen til de andre tennene du har. Framstilling: -Man sliper litt av tannen for at det skal være plass til kronen. Så tar man et avtrykk som blir sendt til tannteknikeren som lager kronen i løpet av 10-14 arbeidsdager. I mellomtiden får du en midlertidig krone på tannen. -Når vi har mottatt arbeidet så prøver vi kronen, hvis alt passer og du og tannlegen er fornøyd med estetikken så sementeres kronen på.

Bro

Mangler du en eller flere tenner kan man erstatte disse med en bro. Broen kan lages i et metall, porselen eller begge deler og vil bestå av flere ledd. Framstilling: -Nabotennene blir slipt litt da disse vil fungere som feste for broen. -Deretter tas et et avtrykk som blir sendt inn til tannteknikeren som lager broen i en farge og form som passer resten av tennene dine. Dette tar ca. 14 arbeidsdager. I mellomtiden får du en midlertidig bro. -Når broen er kommet fra tannteknikeren, prøver vi den på og er du og tannlegen fornøyd med estetikk og passform så blir broen sementert på.

Implantat

Et Implantat består av en skrue som fungerer som en rot med en porselenstann på toppen. Framstilling: Før man velger å erstatte en tann med et implantat må tannlegen ta en nøye vurdering av deg, din helse og tilstanden til resten av munnhulen din. Dette for at resultatet skal bli best mulig. Tannlegen må vite om alle sykdommer og medisiner. Du bør ikke ha noen form for infeksjoner i tennene dine og tannkjøtet ditt bør være friskt. Pasienter som røyker mye frarådes implantat. Skulle det vise seg at du ikke kan få et implantat så finnes det mange andre fine løsninger for å erstatte tapte tenner. Din tannlege kan hjelpe deg med å finne alternativer.

Tanntrekking

Når man trekker en tann er det fordi den har blitt så skadet av karies, traume eller tidligere behandling at den ikke kan reddes. Man kan også trekke tenner hvis det er nødvendig i forbindelse med regulering eller om tannen ikke lenger har feste på grunn av periodontitt. Visdomstenner blir ofte trekt hvis de lager infeksjon i nærliggende vev eller presser/skader nabotennene. Behandlingen: -Prosedyren utføres av en tannlege eller en oral kirurg. Det er to hovedtyper av tanntrekking: enkel ekstraksjon og kirurgisk ekstraksjon. ●Enkel ekstraksjon: - Utføres når tannen er synlig over tannkjøttet og kan fjernes med hjelp av tang og hebel. ● Kirurgisk ekstraksjon: -Er nødvendig når tannen ikke er fullt synlig over tannkjøttet eller hvis den har skjeve røtter eller ikke har nok plass til å trekkes ut på en enkel måte.

Invisalign/usynlig tannregulering

Invisalign/usynlig tannregulering er en moderne og populær metode for tannregulering som benytter gjennomsiktige og avtagbare plastskinner (alignere) til å rette på tannstillingen. Denne metoden er et alternativ til tradisjonelle metallbraketter. I noen tilfeller er det likevell nødvendig med tradisjonell regulering. Før igangsettelse av behandling med usynlig regulering vil tannlegen gjøre en nøye vurdering om dette er et bra alternativ for deg. Tannlegen vil gjøre en full undersøkelse av tannstatus med rtg. Hvis du har noen tannsykdommer så blir disse behandlet før du kan starte med usynlig regulering. Det blir laget en 3D modell av bittet ditt ved hjelp av en intraoral scanner som sammen med kliniske bilder og et opg (oversiktsrøntgenbilde) blir sendt til Invisalign. Basert på disse skanningene utvikles en skreddersydd behandlingsplan som viser hvordan tennene gradvis vil flytte seg underveis i behandlingen. Fordelen med Invisalign er at alignerne er nesten usynlige, noe som gjør behandlingen diskret. De er også avtagbare, noe som gjør det enkelt å spise, drikke og pusse tennene uten hindringer. Det er imidlertid viktig å merke seg at alignerne bør brukes så mye som mulig, helst 22 timer daglig, for å oppnå optimal behandlingsresultat. I løpet av behandlingen vil pasienten ha jevnlige kontroller hos tannlegen for å overvåke fremgangen og få nye sett med alignere. Etter at behandlingen med Invisalign er fullført, anbefales det vanligvis å bruke en retensjonsanordning, for eksempel en tynn tråd på baksiden av tennene eller en avtagbar skinne om natten.

Tannbleking

Tannbleking er en tannbehandling som brukes til å lysne fargen på tennene. Vi tilbyr hjemmebleking da dette er den mest skånsomme måten å bleke tennene på. Framgangsmåte: -Før du begynner med blekingen vil tannlegen eller tannpleieren ta en undersøkelse for å avdekke andre behandlingsbehov og tennenes tilstand. Dette for å unngå at tennene dine blir skadet under blekingen. -Hvis behandlingskrevende hull eller sykdommer blir avdekket, anbefales det at man behandler dette før blekingen. Tannlegen eller tannpleieren vil også utføre en rens dersom dette er nødvendig. -Etter undersøkelsen tar tannlegen avtrykk av kjeven din og framstiller en blekeskinne som du henter etter et par dager. -Tannlegen eller tannpleieren vil utlevere skinnen og se om den passer bra samt vise hvordan du bruker skinnen og rengjør den. Du får også utdelt blekemiddelet som kan brukes enten om dagen eller natten. Det er viktig å merke seg at tannbleking kan ha begrensninger og ikke er egnet for alle. Personer med tynn emalje, store fyllinger, rotfyllinger, tannkjøttproblemer eller følsomme tenner kan ha begrensninger når det gjelder tannbleking. Det er derfor viktig å konsultere en tannlege før du gjennomgår tannbleking for å sikre at det er trygt og egnet for deg.

Airflow/tannrens

Overfladisk misfarging kan fjernes med hjelp av airflow (saltblåsing) eller pussepasta. Pussepasta fjerner misfarging ved at pastaen pusses over tennene ved hjelp av en pussekopp festet på en motor. Airflow er en moderne og effektiv tannrensingsmetode som brukes til å fjerne misfarging, plakk og tannstein fra tannoverflaten. Denne teknikken bruker en kombinasjon av luft, vann og en fin pulverstrøm for å gi en grundig og skånsom rengjøring av tennene.

Fasetter

En fasett er ett tynt skall av porselen som festes på tannen med sement for å endre form og/eller farge på tanen. Den kan også brukes for å reparere en fortann hvis den har mistet en bit. Framstilling: -Før man lager fasetter er det viktig at du og tannlegen blir enige om hvilken form og farge som vil passe deg. Man må også ta bilder for å sende til tannteknikeren som skal lage fasetten ut av porselen. -I noen tilfeller bygger vi opp tannen i munnen din i et midlertidig materiale slik at du lettere kan se hvordan fasetten vil se ut og eventuelt be om endringer. -For å få plass til fasetten må et tynt lag av tannen og eventuelle gammle fyllingen fjernes. -Tannlegen tar ett avtrykk av tannen og sender dette til en tanntekniker sammen med en beskrivelse av hvilken farge og form dere har blitt enige om vil passe best. -I noen tilfeller er det best at du drar til tanteknikeren slik at også hen kan se på deg og ta ut farge før fasetten blir laget. -Det tar ca 1-2 uker før vi får fasetten tilbake fra teknikkeren. I mellomtiden får du en midlertidig fasett på tannen. -Tannlegen vil så sementere fasetten på tannen din etter at dere har prøvd den på.

Tannkjøttsbehandling

Har du gingivitt eller periodontitt må du oftere inn til tannlegen for en nøye rens og behandling av sykdommen. Under en tannkjøtts behandling vil behandleren rense vekk alt av plakk og tannstein over og under tannkjøttet samt skylle med et spesielt antibakterielt middel ned i eventuelle "lommer" mellom tannkjøttet og tennene. Du vil også få god veiledning i hygiene. Hva er gingivitt og periodontitt? -Gingivitt er betennelse i tannkjøttet, som oppstår når bakterier og plakk samler seg langs tannkjøttskanten. Symptomer på gingivitt inkluderer rødt, hovent og ømt tannkjøtt som kan blø ved tannpussing eller bruk av tanntråd. Hvis gingivitt ikke behandles, kan den utvikle seg til periodontitt. Med god behandling hos tannlege eller tannpleier og nøye hygiene hjemme, vil sykdommen gå helt over. -Periodontitt er en kronisk sykdom der betennelsen sprer seg til det dypere vevet og forårsaker tap av tannstøtte. Behandling av tannkjøttsykdom består av profesjonell rens, scaling, medisinering og kirurgi. Hva som er nødvendig å gjøre på pasienten, er det behandleren som tar en nøye vurdering av. Med god behandling hos tannlegen eller tannpleieren og nøye hygiene hjemme, har sykdommen god prognose.

Scaling

Man kan fjerne tannstien enten med å bruke en maskin eller skrape tannsteinen av tennene med et instrument. Tannlegen eller tannpleieren vil velge det som er best for dine tenner og behandlingsbehov. Har du tannkjøttsykdom (periodontitt) vil du trenge å få fjernet tannstein under tannkjøttet og det vil være nødvendig med flere besøk.

Protese

Proteser er avtakbare tannerstatninger som brukes til å gjenopprette funksjonen og estetikken til en komplett tannrekke. De kan være partielle proteser som erstatter enkelte tenner eller helproteser som erstatter alle tennene. De er tilpasset hvert individ. Fremstilling: -For å framstille en protese tar tannlegen en nøye vurdering sammen med pasienten om hvilken form og farge pasienten ønsker og hvilken type protese pasienten vil ha. -Det blir tatt ett avtrykk av over og underkjeven samt noen mål for at de nye tennene skal passe godt i munnen. -Avtrykket, målene samt farge og form på tennene blir sendt til en tanntekniker som produserer en voksmodell av protesen. Voksmodellen blir prøvd i din munn og justeringer blir gjort etter behov. Dette kan være nødvendig å gjøre ett par ganger. -Ut av den justerte voksmodellen blir den ferdige protesen fremstilt av tannteknikeren. -Når protesen er ferdig blir den prøvd inn og tannlegen sørger for at bittet og passformen er bra. Det tar ofte litt tid å bli vant til en ny protese i munnen og i noen tilfeller kan det være behov for justering. -Moderne teknikker og materialer gjør at proteser framstilt i dag har et naturlig utsende.

Samarbeid og leverandører

Kontakt oss

73 52 00 00
Lade TannhelsesenterHåkon Magnussons gate 107041 TrondheimOrg. nr: 931 825 720
post@ladetannhelsesenter.no
facebook
instagram

Åpningstider

Mandag:

08:00 - 19:00

Tirsdag:

08:00 - 19:00

Onsdag:

08:00 - 19:00

Torsdag:

08:00 - 19:00

Fredag:

08:00 - 16:00

Lørdag:

Vakttelefon

Søndag:

Vakttelefon

Personvern &

Nettside og System av Erling Roll

Vi bruker informasjonskapsler/cookies. Ved å fortsette å bruke nettsiden vår godtar du dette. Du kan endre samtykke når som helst (meny).