no-scriptHva er tannbyll og hvordan behandles det
logo
Meny
Bestill
Info
Chat

Hva er tannbyll og hvordan behandles det

En tannbyll er ikke bare en midlertidig plage - det er en betennelse i tannkjøttet eller ved roten av en tann som krever rask oppfølging. I denne artikkelen ser vi nærmere på hva en tannbyll er, hvilke symptomer du bør være obs på, og hvilke behandlingsmuligheter som finnes. Hos Lade Tannhelsesenter møter du et team som er spesialister på tannhelse og pasienter med tannlegeskrekk - og vi er her for å gjøre opplevelsen din så trygg som mulig.

Hva er en tannbyll?

En tannbyll er en alvorlig infeksjon som vanligvis oppstår når bakterier trenger inn i tanna og sprer seg til vevet inne i midten. Det utvikles da en ansamling av puss, og betennelsen kan etter hvert spre seg til omkringliggende vev, noe som gir store smerter og i noen tilfeller hevelse i ansiktet.

Tannbyll kan oppstå både ved tannroten og i tannkjøttet. Når en byll oppstår ved roten av en tann, kalles det ofte en tannbyll ved roten. Her har bakteriene kommet gjennom små åpninger i tanna og ned til vev inne i midten av tannen. Dersom du ikke oppsøker tannlege raskt, kan infeksjonen føre til at tennene løsner, eller i verste fall at du må fjerne tannen.

Vanlige symptomer på tannbyll

Symptomene kan variere, men mange opplever:

  • vedvarende og dunkende tannverk
  • hoven kinn eller kjeve
  • økt følsomhet for varme og kalde drikker
  • feber eller generell sykdomsfølelse
  • dårlig ånde
  • en synlig blemme i tannkjøttet, ofte fylt med puss

Disse hvite blemmene eller blemmer i munnen er kroppens forsøk på å kvitte seg med infeksjonen, men betyr som regel at tilstanden har utviklet seg ganske langt.

Årsaker til tannbyll

En tannbyll skyldes som regel en ubehandlet karies, sprekk i tannen, eller en gammel og utett fylling. Når bakteriene får anledning til å trenge inn til midten av tannen, vil kroppen reagere med å forsøke å kapsle inn infeksjonen. Andre risikofaktorer kan være:

  • dårlig munnhygiene
  • skader på tanna som ikke blir behandlet
  • tidligere tannbehandlinger som ikke er fullført
  • tannkjøttet som delvis dekker visdomstenner kan også samle bakterier og utvikle betennelse

I mange tilfeller har pasienter også andre infeksjoner i munnhulen, som for eksempel gingivitt. Du kan lese mer om dette her: Gingivitt - betennelse i tannkjøttet

Hvordan behandles en tannbyll?

Tannbyll behandling varierer avhengig av alvorlighetsgrad og årsak. Hos Lade Tannhelsesenter kartlegger vi alltid situasjonen med grundig undersøkelse og røntgen.

1. Drenering av byllen

Dette innebærer at tannlegen gjør et lite snitt for å slippe ut puss. Dette gir rask smertelindring og reduserer hevelse.

2. Rotfylling

Ved tannbyll ved roten er rotfylling den vanligste løsningen. Dette betyr at tannlegen fjerner infisert vev, renser rotkanalene og fyller dem med et bakteriehemmende materiale.

3. Fjerning av tannen

Dersom tanna ikke kan reddes, må den trekkes. Dette er ofte aktuelt når infeksjonen har skadet omkringliggende vev for mye.

4. Antibiotika

Ved større infeksjoner, eller dersom byllen har spredd seg, kan det være nødvendig med antibiotikabehandling i tillegg til andre tiltak.

Hva kan du gjøre selv?

Forebygging er alltid det beste middelet. Her er noen råd for å redusere risikoen for tannbyll:

  • pusset tennene to ganger daglig med fluortannkrem
  • bruk tanntråd og skyll med munnskyllevann for å fjerne bakterier
  • oppsøk tannlege regelmessig for kontroll
  • sørg for god munnhygiene spesielt etter tidligere infeksjoner eller behandlinger

Når bør du oppsøke tannlege?

Dersom du mistenker at du har en tannbyll, bør du ta kontakt med tannlege umiddelbart. Jo tidligere du får behandling, desto større er sjansen for å redde tanna og unngå mer alvorlige komplikasjoner.

Hos Lade Tannhelsesenter tar vi imot både akutte pasienter og de som har utsatt tannlegebesøk grunnet tannlegeskrekk. Vi har lang erfaring med smertefri behandling og tilbyr både lystgass, sprøytefri bedøvelse, og narkose ved behov.

Tannbyll og tannlegeskrekk

Vi vet at mange vegrer seg for å ta kontakt med tannlege - ofte fordi tidligere erfaringer har vært ubehagelige. Hos oss er trygghet og tillit første steg. Vårt erfarne team legger vekt på at du skal føle deg sett, hørt og ivaretatt.

Om du har tannlegeskrekk, les gjerne mer om hvordan vi jobber med dette i våre lokaler - og hvordan vi hjelper pasienter som deg tilbake til god tannhelse.

Samarbeid og leverandører

Kontakt oss

73 52 00 00
Lade TannhelsesenterHåkon Magnussons gate 107041 TrondheimOrg. nr: 931 825 720
post@ladetannhelsesenter.no
facebook
instagram

Åpningstider

Mandag:

08:00 - 19:00

Tirsdag:

08:00 - 19:00

Onsdag:

08:00 - 19:00

Torsdag:

08:00 - 19:00

Fredag:

08:00 - 16:00

Lørdag:

Vakttelefon

Søndag:

Vakttelefon

Personvern &

Nettside og System av Erling Roll

Vi bruker informasjonskapsler/cookies. Ved å fortsette å bruke nettsiden vår godtar du dette. Du kan endre samtykke når som helst (meny).